Het ideale klimaat voor goede wijnen

Wijnbewaarkasten van Liebherr

Liebherr wijnbewaarkasten bieden de beste bewaaromstandigheden voor rijping op fles. Er heerst een constante temperatuur, waardoor wijnbewaarkasten de beste keuze zijn voor langdurige opslag en voor het rijpen van wijnen. Bij Liebherr onderscheiden we twee modelseries: Vinothek en GrandCru.

Vinothek wijnbewaarkasten

De Vinothek wijnbewaarkasten bieden de beste bewaaromstandigheden voor het langdurig bewaren van wijn. De temperatuur van het hele interieur is op de graad nauwkeurig in te stellen. Binnen de Vinothek serie is er keuze uit apparaten met een capaciteit tussen 66 en 200 Bordeauxflessen. Binnen elke grootte is er keuze uit een apparaat met een glasdeur, of met een dichte deur.

GrandCru wijnbewaarkasten

De GrandCru wijnbewaarkasten kenmerken zich door hun luxe uitvoering en hun ruime inhoud. De GrandCru modellen hebben bijvoorbeeld een praktische hevelgreep, LED-verlichting en een slot. Het bedieningsdisplay is achter de deur verwerkt en de scharnieren zijn onzichtbaar.  Er is keuze uit wijnbewaarkasten met een capaciteit van 12 tot wel 312 Bordeauxflessen. De GrandCru apparaten zijn verkrijgbaar in de kleur terra met een dichte deur of met een glasdeur of in edelstaal met glasdeur.

Wijnklimaatkasten van Liebherr

Pas bij de juiste temperatuur komt een wijn optimaal tot zijn recht. Zelfs een paar graden temperatuurverschil kunnen grote invloed hebben op de smaakbeleving. Wijnklimaatkasten bieden de mogelijkheid om bijvoorbeeld zowel rode als witte wijn op de ideale drinktemperatuur te bewaren. Liebherr kent twee soorten wijnklimaatkasten: de Vinothek wijnklimaatkasten met temperatuurverloop en de Vinidor-serie met afzonderlijke temperatuurzones.

Vinothek wijnklimaatkasten

Vinothek wijnklimaatkasten beschikken over speciale technologie om verschillende temperatuurlagen binnen een apparaat te creëren. Deze wijnklimaatkasten zijn ideaal voor het op voorraad houden van verschillende wijnsoorten op de benodigde drinktemperaturen. In het bovenste deel kunnen bij +18°C bijvoorbeeld rode wijnen worden bewaard terwijl het onderste gedeelte met een temperatuur van +5°C bijzonder geschikt is voor het bewaren van champagne. Ook kunt u in het midden van de kast enige tientallen flessen op de ideale keldertemperatuur van rond de +11°C langdurig bewaren.

Vinidor wijnklimaatkasten

De Vinidor serie biedt twee of drie wijnsafes waarin de temperatuur onafhankelijk van elkaar op de graad nauwkeurig kan worden ingesteld. Zo kunnen bijvoorbeeld rode en witte wijn in één apparaat ieder op hun eigen optimale serveertemperatuur worden bewaard. Maar ook wanneer u grote hoeveelheden langdurig wilt opslaan, bieden deze apparaten de ideale condities. De Vinidor wijnklimaatkasten kenmerken zich bovendien door hun extra luxe uitrusting met onder andere houten plateaus op telescooprails. De Vinidor serie bestaat uit vrijstaande modellen en inbouwmodellen met een capaciteit tussen 34 en 211 Bordeauxflessen.

De ideale bewaaromstandigheden voor goede wijnen

Om een wijn optimaal tot zijn recht te laten komen is het belangrijk dat de wijn onder de juiste omstandigheden bewaard wordt. Alle Liebherr wijnkasten zorgen voor deze ideale bewaaromstandigheden.

Temperatuur

Natuurlijk is een goed klimaat erg belangrijk tijdens de groei van druiven, maar de juiste temperatuur tijdens het rijpingsproces en het langdurig bewaren is zeker ook van invloed op de uiteindelijke kwaliteit en smaak. Dankzij een ideale serveertemperatuur komt een glas wijn pas echt tot zijn recht. Elektronische besturing zorgt voor een constante temperatuur, zelfs bij grote schommelingen van de omgevingstemperatuur.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor het bewaren van wijn ligt tussen de 50% en 70%. Bij een lagere luchtvochtigheid kan de kurk poreus worden en kan er zuurstof bij de wijn komen. Bij een te hoge luchtvochtigheid is er kans op schimmelvorming of zelfs etiketten die losweken. Een apart verdampersysteem en speciale luchtventilatie zorgen voor een ideale luchtvochtigheid. Bij de Vinothek wijnklimaatkasten kan de luchtvochtigheid naar wens verhoogd worden door middel van lavasteentjes.

Luchtkwaliteit

Een kurk sluit de fles nooit hermetisch af. Nare geuren van bijvoorbeeld karton of etenswaren kunnen zeer nadelig zijn voor de kwaliteit van de wijn. Alle Liebherr wijnkasten zijn uitgevoerd met een ingebouwd FreshAir koolfilter voor optimale luchtkwaliteit.

Licht

Onzichtbare ultravioletstralen (UV) veroorzaken schadelijke chemische reacties in wijnen. Rode wijnen verbleken en witte wijnen worden goudgeel van kleur. De Franse wijncultuur heeft een bijzondere beschrijving van dit effect: “goût de lumière” (letterlijk: “smaak van het licht”).  Alle wijnkasten met isolatieglasdeuren zijn daarom voorzien van speciaal UV-protectieglas. De ledverlichting in de wijnkasten is UV-vrij en is daarom niet schadelijk

Trilling

Dankzij speciaal ontwikkelde compressoren met extreem lage vibratie zijn wijnen in Liebherr wijnkasten beschermd tegen trillingen. Trillingen, zelfs de allerkleinste, kunnen een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van een wijn. Door de trillingen kan het flesdepot zachtjes gaan dwarrelen wat een versterkte reactie in de wijn en een ongewenste aromaverbinding geeft. Te veel trillingen kunnen zorgen voor een vreemde en harmonieloze smaak van de wijn.