Een koel/vriescombinatie of vriezer in een onverwarmde ruimte plaatsen

Veel Liebherr apparaten zijn geschikt voor gebruik in onverwarmde ruimtes zoals een schuur of garage waar het ’s winters flink kan afkoelen. Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden.

Elke koelkast of vriezer, of dit nu een Liebherr is of een ander merk, is ingedeeld in een klimaatklasse. Deze klimaatklasse geeft het temperatuurbereik aan waarin het apparaat probleemloos blijft werken. Deze klimaatklassen zijn internationaal gestandaardiseerd:

SN = Subnormaal: geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +10°C tot +32°C
N = Normaal: geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +16°C tot +32°C
ST = Subtropisch: geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +16°C tot +38°C
T = Tropisch: geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +16°C tot +43°C

Een samenstelling hiervan kan ook, veel Liebherr apparaten zijn ingedeeld in twee klimaatklassen. Een apparaat met energieklasse SN-T koelt bij +10°C net zo goed als bij +43°C.

Alle Liebherr koel/vriescombinaties (met DuoCooling) en alle vrijstaande Liebherr diepvriezers zijn ontworpen om ook bij temperaturen onder +10°C goed te blijven werken. De innovaties van Liebherr lopen dus eigenlijk voor op de internationale normeringen.

Vrijstaande vriezers

Alle vrieskasten met SmartFrost en alle vrieskisten beschikken sinds januari 2017 over FrostProtect. Deze vriezers zijn geschikt voor omgevingstemperaturen vanaf -15°C en zijn de veilige keuze voor strenge winters.

Vriezers met FrostProtect: vanaf -15°C

Alle vrieskasten met SmartFrost en alle vrieskisten beschikken sinds januari 2017 over FrostProtect. Deze vriezers zijn geschikt voor omgevingstemperaturen vanaf -15°C en zijn de veilige keuze voor strenge winters.

NoFrost vrieskasten: vanaf 0°C

Voor alle NoFrost vriezers van Liebherr geldt dat ze uitstekend blijven functioneren vanaf een omgevingstemperatuur van 0°C. Onder het vriespunt kan een goede werking van de automatische ontdooifunctie en de temperatuurhandhaving van het apparaat niet meer worden gegarandeerd.

Koel/vriescombinaties

De meeste koel/vriescombinaties van Liebherr zijn geschikt voor onverwarmde ruimtes. Er is een onderscheid tussen apparaten met DuoCooling (twee thermostaten) en koel/vrieskasten met een thermostaat.

Koel/vriescombinaties met DuoCooling: vanaf 0°C

DuoCooling betekent dat het koel- en vriesdeel onafhankelijk van elkaar ingesteld kunnen worden dankzij twee gescheiden koelcircuits en twee thermostaten. Koel/vriescombinaties met DuoCooling blijven goed functioneren bij omgevingstemperaturen vanaf 0°C. Bij lage omgevingstemperaturen zal het koelgedeelte niet of nauwelijks hoeven te koelen. Het vriesdeel kan onafhankelijk werken en zal de ingestelde temperatuur keurig vasthouden.

Koel/vrieskasten zonder DuoCooling: niet geschikt

Bij koel/vrieskasten met één thermostaat is het vriesdeel direct gekoppeld aan het koeldeel. Alleen wanneer de motor aanslaat om het koeldeel te koelen, zal ook het vriesdeel worden gekoeld. Bij een lage omgevingstemperatuur (0° tot 10°C) zal de motor weinig of helemaal niet aanslaan omdat het koeldeel koud genoeg is. Resultaat? De temperatuur in het vriesdeel loopt op en diepvriesproducten kunnen zelfs ontdooien. Tussen de 10°C en 18°C zal bovendien de winterschakelaar (of CoolPlus) moeten worden geactiveerd om de temperatuur in het vriesdeel voldoende laag te houden.© 2024 Liebherr Appliances Netherlands B.V. Alle rechten voorbehouden.